Over
Verslag Roparun 2017
De Hoeksche Waard Runners zijn vertrokken vanuit Oud- Beijerland, richting Parijs! Lekker zonnetje, allemaal little beetje gestresst, maar goed gehumeurd, we gaan er weer voor! Bekende chauffeurs, dus de route is bekend! Uitgezwaaid door de trouwe supporters, natuurlijk Aart van der Giesen (de vader van, altijd van de partij!) en ook enkele mensen die dit jaar niet meegaan...... Krijn en Mary....., we gaan ze missen! Ook komt er vanmiddag nog een busje met een vijftal HW Runners na. Dus daar gaan we, we hopen op een goede Roparun!
Vrijdag 2 juni De ANWB waarschuwt automobilisten die naar Frankrijk gaan dat er brandstoftekorten zijn. Door een staking van vrachtwagenchauffeurs zitten honderden tankstations zonder brandstoffen. Volgens vergelijkingssite Mon- Essence  hebben 430 Franse benzinestations een tekort. 413 stations hebben helemaal geen brandstoffen meer. De grootste problemen doen zich voor rond Parijs. “Tank tijdig en rijdt de tank niet leeg”, zegt de ANWB. Roparun raadt de teams op de Franse route dan ook aan om in België nog te tanken, zodat het haalbaar is om naar de start en daarna weer terug naar België te rijden met dezelfde tank.
Zaterdag 3 juni Gisteren met een stevige onweersbui aangekomen op de camping. Daarna een teambespreking, gelardeerd met de nodige onzin, sterke verhalen en ook nog serieuze gesprekken. Voor de nieuwe longen is het spannend voor veel anderen routine. Marry is nu echt niet mee evenmin als Ger, lazen dat hij het eerste team dat aankomt op de Coolsingel zal verwelkomen. Conny en Kasper zijn voor de tweede keer voor het laatst. Nu is het benauwd maar de kans op een bui is vanmiddag erg groot. Tegen de tijd dat wij starten (21:25) is er geen te verwachte neerslag. En met een temp. tussen de 12 en 20 graden is het voor een ieder prima te doen. Als team steunen we in gedachten Krijn en Leny. Vol goede moed gaan we ons voorbereiden op een goede run naar huis.
Wij zijn op weg van de camping naar het start terrein. Alle tassen, stoelen, proviand en natuurlijk alle hw Runners leden inladen....., dat had nog heel wat voeten in de aarde. De ochtend was verder rustig verlopen, diverse rondjes werden gewandeld, sanitaire ontspanning over de hele camping, ontbijt, overleg, en traditie: pannenkoeken eten. Waarbij iedere verorberde pannenkoek aan een vergelijkend warenonderzoek wordt onderworpen: welke pannenkoek is het lekkerst, of gezondst......de biologische pannenkoeken van Mary, de koeken van Astrid, of de jubileum exemplaren van Jan en Conny? Na het eten werd Bart nog eens ins het zonnetje gezet, kregen Jan en Conny een kadootje voor hun pas gevierde 25 jarige vechtvereniging en was er een zeer stichtelijk woordcombinatie van Gertjan VDDH, wat een spreker is die man!
Wij zijn op La Courneuve het vertrekveld bij Le Bourget, het militaire vliegveld van Parijs. Op de camping hebben we de nodige bemoedigende toespraken gehad. Vooral richting Bart was het bijzonder. Verder was GertJanvD in zijn element. Hij complimenteerde de lopers van busje 2 en moest erkennen dat busje 1 alle zeilen zal moeten zetten om dat tempo te volgen. Bij vertrek van de camping was er geheel geen beweging te krijgen, want de bus kon bij gebrek aan spanning niet starten. Veel gebel naar garages in de buurt leverde niets op (zaterdagmiddag drie uur!) Uiteindelijk bood een Britse pick up de oplossing (deze had wel twaal volt) middels een paar startkabels. Laten we er van uitgaan dat er geen verdere pecht komt. Lange tijd durfde de chauffeur de moter niet af te zetten. De ANWB is ook aanwezig dus kan assisteren als het weer fout gaat. Nog anderhalf uur en we gaan van start en hopelijk is de enige regen die nu nog valt gestopt. De temperatuur is gedaald naar zestien graden en zal tegen de ochtend rond de tien zijn; prima te doen als het droog wordt en blijft.
Zondag 4 juni Bijna één uur, bus 2 is aan het rusten. Tijdens het verplaatsen even langs geweest bij steunpunt Sophia! Daar was het weer een gezellige, vrolijke boel! Muziek, dansen, bakkie koffie, croissantjes, soep en …. natuurlijk een overheerlijk stokbroodje Hema worst! Bij de wisselplaats was er gelegenheid om te douchen, dus we kunnen zo meteen weer fris aan de start!
We zijn in België. Busje 2 is net de grens over gegaan en weer aanbeland bij het wisselpunt. Een goede sessie, qua snelheid goed op schema; een ware prestatie te noemen, daar Wim en Armand ‘gewoon’ de hele afstand hebben meegelopen, ondanks hun niet geheel goede conditie door blessures. Armand zelfs net geopereerd! Lekker weer, 21 graden, zon en een beetje wind, maar vooral geen regen! Bus 1 is net van start gegaan, ook deze keer is Jan Vermeulen mee. Zijn conditie is weer geweldig, hij heeft vandaag zelfs twee sessies achter elkaar lopen te rennen. Wat een baas en wel de oudste van het stel hè! De grote bus en bus 2 zijn nu op weg naar de volgende wisselplaats, alwaar weer rust, gegeten, gekuis en gekneed kan worden.
Na de Plaatsen Essene, Mollem, Opwijk en Dendermonde, aangekomen in Antwerpen. Het lopen vannacht is geheel volgens het tijdschema gegaan. De lopers voelen wel dat het wat moeilijker gaat, maar zij klagen niet. Na deze stop is de volgende etappe naar Bergen op Zoom. Deze etappe gaat via Ekeren, Kapellen, Putte naar Ossendrecht waar het elk jaar feest is. Het thema dit keer was iets met films en ondanks dat er teams laat passeerden (voor de Ossendrechters vroeg) was het nog steeds feest.  
Bus 1 gaat van Bergen op Zoom naar Numansdorp, waar ze worden opgewacht door familie en bekenden. De etappe gaat via Steenbergen, Dinteloord en nieuw in de route Willemstad,  via de Volkeraksluizen en deHaringvlietbrug, die om 12.00 uur open gaat voor het laten passeren van grote zeilboten.Het is niet de eerste keer dat ons team om 11.55 uur aan de klim van de brug gaat beginnen en alles uit de kast moet halen om voor 12.00 uur over de brug te zijn, maar ook dit jaar is het weer gelukt.
Bus 2 gaat de etappe naar de Coolsingel afleggen. Deze gaat Via Klaaswaal, Oud Beijerland en Heijnenoord naar Rotterdam.
Maandag 5 juni
 In Heinenoord was het een drukte van jewelste! Goede bekende van ons team: onze eigen Aart van der Sluis, had, samen met een aantal buren, voor een warm onthaal van de passerende teams gezorgd; warm niet alleen door het weer, het was werkelijk hartverwarmend!
De finish in Rotterdam! het zit er bijna op, als we in de laatste kilometers de Daniel den Hoed passeren. Emoties…, hier word je stil van. wat we iedere keer bedenken: wat zijn wij gelukkig en blij, dat we dit kunnen doen, voor mensen met kanker, voor mensen die niet meer zo fit zijn als wij, voor mensen, die geen contractje voor 2 of 3 jaar kunnen afsluiten, geen plannen meer kunnen maken. Dat is de Roparun! het samen gevoel, je in te kunnen zetten voor mensen, die geen toekomst meer hebben! Iedereen heeft zijn verhaal, met verdriet en gemis, ook wij, leden van de Hoeksche Waard Runners. Geweldig, dat wij samen de Roparun kunnen beleven. Wij hopen weer veel geld samen gebracht te hebben voor dit mooie doel, wij gaan het zien op slot feest in Alcazar, vrijdag 23 juni.
Nu dus op naar Parijs...., was nog een beetje penibel: de grote bus startte niet! Maar het probleem werd verholpen door inzet van een paar slimme jongens  van ons team en de hulp van een vette auto, met de juiste accu's van een Engelsman. Luisterend naar Theo Maassen, hobbelt de bus ons naar Parijs.....